KONYA’DAN KENYA’YA DEV HAYIR KÖPRÜSÜ


​RİDA Uluslararası Yetim ve Muhtaçlara Yardım Derneği (RİDA) doktorlar ve gönüllülerden oluşan 13 kişilik bir heyetle Şubat ayında Kenya'ya gitti. Somali sınırında bulunan Dadab kampı ile Uganda sınırında bulunan Kakuma kampında yardım faaliyetlerinde  ve incelemelerde bulunan heyetten RİDA Derneği Genel Sekreteri Dr. İsa Kaya, RİDA gönüllüsü NE Üniversitesi Sosyoloji bölümünden Prof. Dr. Ahmet Taşğın, dernek merkezinde basın toplantısı düzenlediler. Açıklamada 14 Şubatta yola çıktıklarını, yeni Müslüman 200 kardeşlerle kucaklaşmak ve RİDA Derneğinin faaliyetlerini yerinde incelemek ayrıca Yetim ve muhtaç çocukların sünnetini yapmak üzere yola çıktıklarını belirttiler. Doktorlardan oluşan 4 kişilik sağlık ekibi, yerel 6 kişilik sağlık ekibi ile birlikte vakit kaybetmeden Kakuma Kampına giderek sünnet çalışmasına başladığı açıklandı. Gönüllülerden oluşan 9 kişilik ekibinse önce Dadap kampına daha sonra Kakuma kampına giderek incelemelerde ve yardımlarda bulunulduğu belirtildi. 

DÜNYANIN EN BÜYÜK MÜLTECİ KAMPINDA DRAM BÜYÜYOR

Dünyanın en büyük kamplarından olan ve 700 bin Somalili mültecinin yaşadığı, yardım derneklerinin tümünün çekildiği Müslüman yardım kuruluşu olarak da sadece RİDA Derneğinin kaldığı Dadab kampına ziyarette bulunduklarını belirten dernek genel sekreteri Dr. İsa KAYA yaptığı açıklamada şu sözlere yer verdi. ''Son aldığımız habere göre Türkiye'deki Suriyeli kamplarındaki gıda yardımlarını durduran BM gıda fonu, DADAB kampında da ayda 2 kez dağıttığı gıda yardımlarını durduracağını açıkladı.

Kenya hükümeti Somali sınırını giriş ve çıkışlara daha önce kapatmıştı. BM bu kararla yurtlarına da dönemeyen Somalilileri açık hava hapishanesinde açlığa mahkûm etmiş durumdadır. Burada yıllardır BM himayesinde çalışan misyoner örgütler gıda dağıtımına kendi uygun gördükleri bölgelerde amaçları doğrultusunda gıda yardımı yapmaktadırlar.  Rida Derneğinin aşevlerindeki kapasitemizi en fazla 5 bin kişiye çıkarabildik. Ama Müslüman kardeşlerimiz bu bölgede Türkiyeli kardeşlerinden yardım beklemektedir'' dedi.

Rida Derneğinin 5 yıldır Dadab kampında kesintisiz faaliyet gösterdiğini açıklayan Kaya, "Ekibimizle daha sonra Garissa şehrinde bulunan Cafer-i Tayyar Yetimhanesinde bütün bakımlarını derneğimizin karşıladığı özel seçilmiş, derslerinde çok başarılı 50 yetimimizle kucaklaştık.  Yeni yetimhane ve medrese çalışmaları ve planlamaları yapıldı. 

KAMPTAKİ TEK MÜSLÜMAN KURULUŞ RİDA

Rida derneğinin bugüne kadar 7 ülkede 14 bini aşkın sünnet gerçekleştirdiğini ifade eden Rida Derneği Genel Sekreteri Dr. İsa KAYA, bu yolculukta gerçekleştirdikleri sünnet çalışmasında 2200 çocuğu sünnet ettiklerini söyledi. Kaya ayrıca, "12 farklı ülkeden 127bin mültecinin yaşadığı BM Kakuma kampında Müslümanlar Hristiyanlarla bir arada yaşamak zorunda ve yüzü aşkın Misyoner örgütün kıskacında zor şartlar altında yaşıyorlar. Kamptaki tek Müslüman kuruluş olan RİDA, 3 yıldır kesintisiz çalışmalar yapmaktadır. Müslüman çocukları sünnet etmekle Misyonerlik ve AİDS tehlikesine karşı çocukları koruyoruz.  Sünnet yaptığımız bin çocuğun masraflarını Deniz Feneri Derneği Ankara şubesi destekledi, kendilerine teşekkür ediyoruz ve bu çalışmalarda bütün STK'larımızı ve gönüllülerimizi bizimle işbirliği yapmaya davet ediyoruz. 

MÜSLÜMAN OLDUKLARI İÇİN İŞKENCE GÖRDÜLER

NE Üniversitesi Sosyoloji bölümünden Prof. Dr. Ahmet Taşğın ise yaklaşık bir milyon Turkanalı yerlinin yaşadığı bölge hakkında bilgiler verdi. Aslında Hz. İbrahim'in dininden olan bu halkın, misyonerlerce Hıristiyanlaştırıldığını tespit ettiklerini anlattı. Turkana yerli köylerine ve evlerine misafir olduklarını, Türklerle Turkanalıların benzer geleneklere sahip olduklarını gördüklerini belirten Taşğın, "RİDA Derneğinin Kakuma kampında yaptırılan medrese ve mescitlerde yüzlerce Turkanalı kardeşimiz İslam'ı seçmiştir. Çalışmalarımızdaki en büyük kazançlarımızdan birisi de budur. Bu yeni Müslüman olan kardeşlerimizle de kucaklaştık. İçlerinden Müslüman olduğu için ailesi ve çevresi tarafından günlerce işkenceye maruz kalmış kardeşlerimizle tanıştık. Gördüğümüz manzara hem bizi şoke etti, hem de çok duygulandırdı. Daha çok çalışmamızın gerektiğini düşündük" dedi. 

RİDA Genel Sekreteri Dr. İsa Kaya ise toplantının sonunda şu sözlere yer verdi. 

"BM'nin gıda yardımlarını durdurmasının ardından olabilecek açlık kaynaklı kitlesel ölümler başlamadan, 

ÇOK ACİL bu durum hakkında, yerel ve ulusal basınımızın konunun üstüne giderek gündem oluşturmasını rica ediyoruz. Ayrıca tüm STK'ları, Kamu kurum ve kuruluşları ile yardımsever halkımızın da bu çalışmalara kayıtsız kalmamasını rica ediyoruz. Çalışmalarımıza destek olmak isteyen vatandaşlarımız dernek merkez binamıza gelebilecekleri gibi, www.ridader.org sitesinden online bağışta bulunabilirler. Çalışmalarımız hakkında detaylı bilgi almak isteyen hayırsever vatandaşlarımız, +90.332. 234 16 16 telefondan bizlere ulaşabilirler. Bütün kardeşlerimizin bu hizmete destek vermelerini ve dua etmelerini istiyoruz" dedi.

Son Fotoğraflar

Tüm Fotoğraflar