ARABAŞI (ARA AŞI) GELENEĞİMİZ


​Konya merkezinde faaliyetlerini yürütmekte olan Bozkır Dereliler Eğitim Kültür Turizm Sosyal Dayanışma ve Kalındırma Derneği olarak her yıl kış mevsiminde Konya'da yaşayan Dereli hemşerilerimizi bir araya getirmek sosyal dayanışma ve yardımlaşmayı pekiştirmek için "ARABAŞI" "ARA AŞI" etkinliği gerçekleştirmekteyiz.

Bu yılda 14 Şubat 2016 tarihinde Konya Kent Konağı 3'te, Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Mevlana Şubesinde Dereliler bir araya gelerek arabaşı çorbası içtiler.

Arabaşı Geleneği: Eskiden Orta Toros Dağlarının Kuzey yamaçlarında bulunan Dere Mahallesinde kış mevsimlerinde, uzun kış gecelerinde dostlar ve arkadaşlar arasında dayanışma ve kaynaşma amacıyla ava giden Dereliler avladıkları av hayvanlarının etinden evin hanımına arabaşı çorbası yapmasını söyler. Av hayvanları eskiden keklik, taşan, cıyrık, karatavuk, ördek vs. oluşurken zamanla bu hayvanların neslinin tükenmesi ve av yasağı getirilmesi ile tavuk, hindi vb. hayvanların etinden yapılmaya başlanmıştır.

Arabaş çorbası ekmekle yenilen bir çorba değildir. Aslında ana yemek değildir. Öğünde tüketilen bir yemekte değildir. Bir tür ikram yemeğidir.

Arabaşı denmesinin sebebi de "ara öğün" "ara yemeği" olmasından mütevellidir. Yoksa Arap ve Arapça ile bir ilgisi olmayıp, zamanla  "ara aşı" dil ve söylemde "arabaşı" olarak değişmiştir.  Arabaşı geleneği, yaygın olarak İç Anadolu Bölgesi'nde görülür. Özellikle Yozgat başta olmak üzere Konya, Kayseri, Niğde ve Mersin illerinde halen yaşatılmaktadır.

Bizim ellerde arabaşı yenmesininse bir kültürü vardır. Bu kültür yöreden yöreye, köyden köye farklılık gösterse de Dere Mahallesinde kısaca şöyledir: Genellikle çorba yapılırken muhallebi kıvamında bir hamur sinilere 1,5-2 cm kalınlığında dökülür. Sinin ortası çorba tası gelecek şekilde kesilir. Çorba kâsesi sinin ortasına konulur. Yer sofrasında şimşir kaşık veya tahta kaşıklarla herkes önündeki hamurdan bir parça kaşıkla alır ve aynı kaşıkla çorba kâsesinden çorba alınarak hamur çiğnenmeden yutulur. Her kim ilk defa hamuru çorbaya düşürürse, bir daha ki çorba ikramını yamak için sıraya girer. Bu sebepledir ki arabaşı çorbası içmek biraz zahmet, biraz dikkat, biraz da zarafet ister.

Bu geleneksel kültürümüzü yaşatmak için her yıl dernek olarak arabaşı etkinliği düzenliyor ve Derelileri bu etkinlikte bir araya getiriyoruz. Bu yıl düzenlediğimiz etkinliğimizde coşku içerisinde gerçekleştirildi. Etkinlikte bir araya gelen Dereliler sıkı sohbet ederek geçmişi hatırladılar ve ebediyete intikal eden Derelileri de dualarla andılar.

Geleneklerimizin yaşatılanmış için bizleri yalnız bırakmayarak çorbamıza kaşık sallayan tüm Derelilere ve Derelileri sevenlere, çorbamızda tuzu bulunan hayırsever hemşerilerimize ve işadamlarımıza da ayrı ayrı teşekkür ederiz.

Süleyman EGE

Dereliler Derneği Sekreteri.


Haberin Tüm Fotoğrafları için Tıklayınız!
Haberin Videoları; 


Son Fotoğraflar

Tüm Fotoğraflar