Mevlana Müzesi'nde saklanan sancağın sırrı!


​Dr. Naci Bakırcı, Mevlâna Müzesi'nde korunan Bozkır Sancağı hakkında bilgiler verdi. Konya Bozkırlılar Derneği Başkanı Burhan Yılmaz da sancağın Bozkırlıların gurur kaynağı olduğunu anlattı

Konya ilçeleri içinde Osmanlı dönemine ait tek ilçe sancağı olan Bozkır Sancağı, Bozkırlıların gururu olarak Mevlana Müzesi'nde korunuyor. Konya Mevlâna Müzesi'nde bulunan beş sancaktan biri olan sancağın, Konya Bozkır Taburu'na ait olduğunu Sanat Tarihçisi Mevlana Müze Müdür Yardımcısı Dr. Naci Bakırcı ortaya çıkardı. Bakırcı, sancağın Çanakkale savaşlarına ait resimlerdeki sancakların incelendiğinde, Mevlana Müzesi'nde bulunan sancaklarla benzerlikler taşıdığını belirtirken, yaptığı araştırmaları da makale haline getirdi. Sancağın kesin olarak Bozkır Taburu'na ait olduğunun tespit edildiğini ifade eden Bakırcı,büyük bir titizlikle koruduklarını söyledi.

BOZKIRLI EFELERİN SANCAĞI

Sancağın Miladi takvime göre 1896 yılına ait olduğuyla ilgili gazetemize geniş bilgiler veren Dr. Naci Bakırcı, "Kırmızı atlas kumaştan yapılan sancağın üç kenarı hazır sim harçla çevrilidir. Uçkurluğu iki taraflı olarak hazır yaprak desenli sırma harçla bezenmiştir. Tek yüzlü olan sancağın dört köşesine ay yıldız motifi yerleştirilmiştir. Dörtkenarında Arapça yazılar bulunan sancağın ortasına bir tuğra ile Tanzimat'ın Arması yerleştirilmiştir.

bozkir-burhan-yilmaz-(2).jpg

Köşelerdeki ay yıldız motiflerinin ayları üç bölümlü olarak sarı simli telle; yıldızlar ise beyaz simli telle Maraş işi tekniğinde işlenmiştir. Sancağın üst kenarına yakın yerde, sarı simle Arapça olarak "el-Cennetu tahte zilalu'l- suyûf " yazılıdır. Alt kenara ise üç sıra halinde sarı sırma ile "Taşlıca mamulâtı, Hayri Hüseyin"  İkinci satıra "Nizamiye yetmişinci alayın dördüncü taburu kur'ası sene 1312 Rumi" yazılmıştır. Sancağın uçkurluk tarafına birinci satırda sim sırma ile "Konya Vilayeti Bozkır Kasabası", İkinci satırda beyaz sim sırma ile "Belviran nahiyesindeki Ak Türbeye vakıftır."  Üçüncü satıra ise sarı sırma ile ters olarak Maraş işi tekniğinde " Nasrun min Allah ve fethan garîb" Ayeti Kerimesi yazılmıştır. Sancağın uç tarafında ise, birinci sırada sarı sim ile "İnna fetahnâ leke fethan mübinan" İkinci sırada sim ile Maraş işi tekniğinde "Padişahım çok yaşa" yazılmıştır. Sancağın ortasında, içten dairevi dıştan kartuşlu madalyon içerisine beyaz sırma ile tuğra yerleştirilmiştir. Tuğrada "el-Gazi Abdülhamit bin Abdülmecid Han el-Muzaffer daiman" yazılıdır. Madalyon beyaz ve sarı telli simlerle atlamalı olarak sarma tekniğinde bezenmiştir. Madalyonun kaide kısmını oluşturan kısımlar ile bitkisel yapraklar pembe, açık sarı, yeşil, kahverengi, çimen yeşili rengindeki ipek iplikle sarma tekniğinde işlenmiştir" şeklinde ifadelerde bulundu.

'CEDDİMİZLE GURUR DUYUYORUZ'

Konya Bozkırlılar Derneği Başkanı Burhan Yılmaz, sancağın Bozkırlılar için gurur verici olduğuna değindi. Yılmaz, "Konya ili içinde sancağı olan tek ilçe bozkır ilçesidir. Biz bununla gurur duyuyoruz. Böyle bir sancağın tarihte savaşlarda yer alması bBzkırlılar için mutluluk kaynağı olmuştur. Bütün Bozkırlılar bu konuda tam milliyetçidirler. Bayrağa karşı son derece saygımız var. Her Bozkırlının masasında bu sancağın temsili vardır. Ceddimize bunun için teşekkür ediyoruz" dedi. Yılmaz, 6,7,8, Mayıs'ta düzenlenecek olan Bozkır Sempozyumu'nda bayrakla ilgili çalışmalar yapan akademisyenlerin sunumları olacağına da değindi. Servet R. Çolak-Memleket

Son Fotoğraflar

Tüm Fotoğraflar