İKİNDİ SOHBETLERİNDE “KENTLEŞME SÜRECİNDE KAYBOLAN DEĞERLER ve AKÇEŞME MAHALLESİ” KONUŞULDU.


GÖKSU: "İktidar ve güç zehirlenmesine tutulan Sadeddin Köpek, hem kendi sonunu hem de Türkiye Selçuklu Devletinin çöküşünü hazırlıyor."

Konya Büyükşehir Belediyesi ile Konya Fikir ve Sanat Adamları Derneği ve SÜ Selçuklu Araştırma Merkezi'nin ortaklaşa düzenlediği Yaşayan Konya Hafızası İkindi Sohbetlerinde bu hafta Yrd. Doç. Dr. Bahattin Küçük ve Arş Gör. Mine Sungur, "Kentleşme Sürecinde Kaybolan Değerler ve Akçeşme Mahallesi" üzerine konuştular.

Akçeşme Mahallesinin sosyal ve kültürel özelliklerini anlatan Yrd. Doç. Dr. Bahattin Küçük, "bir ulusun veya herhangi bir ırkın, ya da toplumun kişiliği, onun yaşadığı kültür değerleridir, ekmek yer gibi, su içer gibi içine sindirdiği değerlerdir."dedi.

İHTİYARLAR BİZİM BEREKETİMİZDİR

1961 yılında Akçeşme İlkokulundan mezun olduğunu ve 50'li yıllarda bu mahallede yaşadığını, çocukluğunun bu çevrede geçtiğini ifade eden Küçük, "Kaybolan geleneğimizden, örf ve âdetlerimizden biri de geniş aile hayatımızdır. Genç kuşakların yaşlılarla yaşamaya alışmaları lâzım. Çünkü bu ihtiyarlar bizim bereketimizdir, değerlerimizdir. "dedi.

Daha sonra Akçeşme Mahallesinin fiziksel değişmelerinden ve hasar tespitleri ile yapılanları slayt gösterisi eşliğinde anlatan Arş Gör. Mine Sungur, konutlarda değişimlerle birlikte apartman bloklar yapıldığını; mahalle, avlu, bahçe gibi kültürel kavramların giderek kaybolduğunu; yaşam konfor gereği araçların mahalleleri işgâl ettiğini; çocukların ve çocuk seslerinin kaybolduğunu; bir araya gelerek sohbet eden büyüklerin artık bir araya gelemediklerini söyledi.

MAHALLELER BETON ZEMİNLERE DÖNÜŞTÜ

İklim şartlarına göre şekillenen ve organik bir yapıya sahip olan eski Türk mahallelerinin geniş alanlardan, geniş sokaklardan, dar sokaklara, çıkmaz sokaklara kadar bir hiyerarşi içerisinde olduğunun altını çizen Sungur; "Bu mahalle kültüründe avlunun içerisinde yeşil alanlar, bitki unsurlarıyla birlikte büyük çınarlar söz konusuydu. Bu yaşam tarzı insanı doğadan koparmayıp doğayla ilişkisini beraber sağlarken, avlu içerisinde bir iklim etkisi verip serinlik sağlamak amacı güdüyordu. Günümüzde yeşillikler mahallelerden tamamen kaldırılıp beton zeminlere, sert zeminlere dönüştürülmüştür."diyerek yapıların kendine ait kültürel değerlerini bozmadan çağdaş malzemelerle korunması gerektiğine vurgu yaptı.

Program sonunda konuşmacılara günün anısına hediyelerini Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Rabia Köse Doğan takdim etti ve tasarım sergisi gezildi.

Son Fotoğraflar

Tüm Fotoğraflar