ARİF NİHAT ASYA’NIN MEZARI KONYA’YA TAŞINMALI


Birlik Vakfı Konya Şubesi'nin bu haftaki "Her Cumartesi Birlikteyiz" toplantısına konuk olan Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Güçlü, Konyalı yöneticilerin Bayrak Şairi Arif Nihat Asya'nın vasiyetini yerine getirerek, Asya'nın mezarını Konya'ya taşımalarını beklediklerini söyledi.

Birlik Vakfı Konya Şubesi'nin "Her Cumartesi Birlikteyiz" konferanslarında bu hafta Bayrak Şairi Arif Nihat Asya'nın hayatı anlatıldı. Asya'nın hayatını anlatan Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Güçlü, Konya'yı çok seven ve öldüğünde Konya'ya defnedilmesini isteyen Arif Nihat Asya'nın mezarının Konyalı yöneticiler tarafından şehrimize taşınmasını istedi..

Birlik Vakfı Konferans Salonu'nda katılımcılara Arif Nihat Asya'nın çocukluğundan ölümüne kadar geçen zorlu hayatı anlatan Güçlü, insanların kafasının karışık olduğu, grupların; batıcı, Fransız, İngiliz, Müslüman modellerini savunan değişik düşünceleri savunduğu 7 Şubat 1904'te dünyaya gelen Arif'in 1 hafta sonra babasız, 4 yaşında da annesinin evlenmesiyle annesiz kalmasının ardından zor şartlarda eğitim hayatını sürdürdüğünü, ama yaşadığı zorlukların onu devlete millete düşman olmak yerine şefkatli, merhametli bir insan yaptığını kaydetti.

BİRLİK VAKFI AMİN ALAYI GELENEĞİNİ CANLANDIRMALI

Arif'in 4 yaş, 4 ay 4 günlük olduğunda o dönemin geleneği olan Amin Alayına katıldığını, bugün bu geleneği Birlik Vakfı'nın yaşatabileceğini dile getiren Güçlü, "Bolu ve Kastamonu'daki eğitimini İstanbul Üniversitesi Yüksek Öğretmen Okulu Edebiyat Bölümünde tamamladıktan sonra öğretmenlik yaptı. İlk olarak PTT'de işe girdi. Cebi ilk kez para görünce 1924'te ilk kitabını bastırdı. 1950-1954 yılları arasında Demokrat Parti'den Adana Milletvekilliği yaptıktan sonra tekrar öğretmenliğe döndü. Devletin Kıbrıs'a tayin etmesinin ardından 2 yıl burada kaldıktan sonra tekrar Ankara'ya döndü ve 1962'de emekli oldu. Hayatını Peygamberimizin hayatına benzetti ve onu rol model aldı. Emekli olduğu 1962'den öldüğü 1975 yılına kadar eserlerini yazmaya devam etti. Türkiye'nin 1675 tane rubai yazmış tek kişisi. Bir rubaisinde kendisine iltifat etmiş. Osmanlı döneminde anne ile ilgili hiç şiir yok. Arif Nihat Asya 11 tane anne ile ilgili şiiri yazıyor. Adana, Edirne ve Konya hayatındaki önemli şehirler. Ama onda iz bırakan yer Konya. Konya'ya şiirler yazıyor ve öldüğünde Konya'ya defnedilmek istediğini söylüyor. Şiirlerinin her satırında alenen Konya'ya gömülmek isteyen Arif Nihat Asya'nın Ankara'daki naaşının Konyalı yöneticiler tarafından ailesiyle de görüşülerek, şehrimize getirilmesini umut ediyoruz" diye konuştu.

Konferans sonunda Birlik Vakfı Konya Şube Başkanı Orhan Gündüz, Mustafa Güçlü'ye günün anısına tablo hediye etti. Güçlü de Birlik Vakfı Kütüphanesi'ne 3 ciltlik Büyük Selçuklu Mimarisi kitabı hediye etti.

Son Fotoğraflar

Tüm Fotoğraflar