5 farklı Ülkeden Gençler Aşırılıkla Mücadele için Konya’daydı.

Konya'da faaliyet gösteren Çeşitlilik İçinde Birliktelik Derneği tarafından koordine edilen Equipping Youngsters to Tackle Extremism (EYTE) Gençleri aşırılıkla mücadeleye hazırlamak isimli ve 2019-1-TR01-KA105-065066 proje numaralı gençlik değişimi projesi kapsamında Portekiz, İtalya, Polonya ve Bulgaristan'dan gelen 40 genç ve beraberlerindeki öğretmenler, Konya Türk Telekom Sosyal Bilimler Lisesinden 10 genç ile birlikte proje faaliyetlerini 11-15 Kasım 2019 tarihleri arasında Konya'da gerçekleştirdiler.

Türkiye Ulusal Ajansı tarafından finanse edilen Erasmus+ gençlik alanında yürütülen proje kapsamında 5 gün boyunca gençlere kelime anlamı barış olan İslamın aşırılık ve terörizmle bağdaştırılamayacağı vurgulandı. Ayrıca aşırılık yanlısı grupların kullandığı propaganda teknikleri, nefret söylemi, sahte haberlere gençlerin nasıl duyarlı ve dikkatli olması gerektiği ve alınacak önlemlere yönelik çalışmalar yürütüldü.

Aşırılıkla mücadele kapsamında radikal grupların taktikleri, dünyada aktif olan aşırılıkçı gruplar, gençleri tehdit eden unsurlar ve klişeler, aşırılıkla mücadelede internetin rolü ve doğru bilgiye ulaşma konularında atölye çalışmalarıyla zenginleştirilen faaliyetlerde gençlerin birbirlerinden öğrenmelerine imkan sağlayacak sargın öğrenme metodları kullanıldı.

Katılımcılardan Konya Sosyal Bilimler Lisesi öğrencisi Kamile İrem Uyanık , projenin aşırılıkla mücadele konusunda kendilerini bilinçlendirdiğini ve karşılaşılacak olumsuz durumlarda kime ve nasıl başvurulacağını öğrendiklerini belirtti. Hem aşırılık ve propaganda konusunda bilgi sahibi olurken ayrıca yabancı dil gelişimi ve farklı kültürleri öğrenme şansları olduğunu da aktardı.

İtalya'dan katılan lise öğrencisi Francesco Moro ise Konya'da karşılaştıkları misafirperverlikten ve edindikleri dostluklardan memnun olduklarını ayrıca çok değerli bilgilerle ülkelerine döneceklerini söyledi.

Portekizli öğrenci Ana Ferreira ise öğrencilerin aşırılık ve terörizm konusunda bilinçlenmesinin önemli olduğunu ve yapılan çalışmaların da bunu sağladığını söyledi.

Bulgaristan'dan katılan Öğretmen Yanka Shurelova ise Konya ile yürüttükleri 3. Proje olduğunu hem kendisinin hem de öğrencilerinin Konya'da olmaktan mutluluk duyduğunu belirtti. Ayrıca farklı bir ülkede olmak da hem kendileri hem de öğrenciler için bulunmaz bir fırsat olduğuna vurgu yaptı

Proje kapsamında çeşitli kurum ve kuruluşlara da ziyaret yapan katılımcılar ayrıca Konya'yı ve Mevlana Müzesini ziyaret ederek ülkemiz ve kültürümüz hakkında ilk elden bilgi sahibi oldular.


Son Fotoğraflar

Tüm Fotoğraflar